T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KONAK - Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

 

 

Bilişim Teknolojileri alanı, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanım kurulumu yanında alanın altında yer alan Ağ İşletmenliği, Bilgisayar Teknik Servisi, Veritabanı Programcılığı ve Web Programcılığı dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.  

 

Teknoloji hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten Bilişim Teknolojileri alanında bilgi sahibi olan bireylere ihtiyaç duyulmaktadır.

ALANIN AMACI

Bilişim Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır. Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür.

03-01-2018

Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir. Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.

Web programcıları ve veritabanıprogramcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e–ticaret) yapan firmalarda çalışabilirier.

Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.

Bilişim Teknolojileri alanındaki 9. sınıf ile 10. sınıflar ortak dersleri okumaktadırlar. 10. Sınıf sonunda yapılan tercihlere göre öğrenciler dallara yerleştirilmektedir. 11. Sınıfa geçtiklerinde ise yetenekleri olan, seçtikleri bir dalda okumaktadırlar. Kültür dersleri ortak olmak üzere, okumakta oldukları dal özelliğinden dolayı meslek derslerinde farklılıklar bulunmaktadır. Daha sonra 12. sınıfa geçtiklerinde de bu farklı meslek dersleri devam etmektedir.

03-01-2018

 

Milli Eğitim Bakanlığı MEGEP Projesi kapsamında, Bilişim Teknolojileri Alanında dört dal belirlemiştir. Her okul kendi fiziksel ve öğretmen durumuna göre bu dallardan bazılarını seçerek uygulayabilmektedir. Bu dallar;

  • Yazılım Geliştirme
  • Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik

Okulumuzda Yazılım Geliştirme dalı okutulmaktadır.

 

03-01-2018


WEB PROGRAMCILIĞI 

 

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında web sayfası tasarımı ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetiştirmek,amaçlanmaktadır

 


WEB PROGRAMCISININ ÖZELLİKLERİ

 

Web programcısı olmak isteyenlerin;

  • Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,
  • Yabancı dil bilen,
  • Ekip içinde çalışabilen,
  • Sistemli düşünebilen,
  • Matematikle ilgili konularda başarılı,
  • Kendini yenileyebilen,
  • Araştırmacı,
  • Sabırlı ve dikkatli,
  • Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

Bu Meslek Elemanının Görevleri

  • İş organizasyonu yapmak.
  • Analiz yapmak.
  • İhtiyaçları değerlendirmek.
  • Algoritma yapmak.
  • Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.
  • Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.
  • Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

 

 Okulumuz, Bilişim Teknolojileri alanı hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki alan tanıtım videosunu izleyiniz.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2012 - Güncelleme: 03.06.2021 20:15 - Görüntülenme: 11658
  Beğen | 34  kişi beğendi