T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KONAK - Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Güzellik Hizmetleri Alanı

Güzellik ve saç bakım hizmetleri alanı altında yer alan saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı ve makyaj dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

GÜZELLİK HİZMETLERİ ALANI 

ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI  

Mesleki ve teknik eğitim alan programları, bireyleri iş hayatına hazırlamak amacıyla tasarlanmış olup iş gücü piyasası ihtiyaçları ve iş analizi yaklaşımını esas alır. Bu yaklaşımda meslekler analiz edilerek meslek profili tanımlanır ve meslek elemanının yapması gereken iş/görev ve işlemler belirlenir. Öğretim programı, söz konusu iş ve işlemleri yerine getirebilmek için sahip olunması gereken bilgi, beceri, tutum ve tavırları kazandırmayı ders, iş ve uygulama faaliyetleri yoluyla ortaya koyarken eğitim etkinlikleri bu çerçeveye uygun olarak bireyleri iş hayatına hazırlayacak şekilde planlanır. Öğretim programı; eğitsel etkinliklerin hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini içeren detaylı bir plandır. Bu plan dahilinde; sektör beklentilerine cevap veren, ulusal ve uluslararası bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip; mesleki gelişmeleri takip eden yenilikleri geliştiren ve uygulayabilen meslek elemanları yetiştirmektir.

Okulumuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi'nde belirlenmiş olan yetkinlikler öğrencilerimize kazandırılması hedeflenmektedir. 

Bunlar;  

  • Anadilde iletişim  
  • Yabancı dillerde iletişim  
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler  
  • Dijital yetkinlik  
  • Öğrenmeyi öğrenme  
  • Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler  
  • İnisiyatif alma ve girişimcilik  
  • Kültürel farkındalık ve ifade 

Güzellik Hizmetleri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;  

1. Güzellik Hizmetleri dalı yer almaktadır. 

Bu doğrultuda Güzellik Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

  •  Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiğive ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınaimülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  •  İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine uygun kişisel hijyen, salon hazırlığı/hijyeni, müşteri karşılama/uğurlama, satış hizmetleri, cilt ve saç bakımı,
  •  Kemik, eklem, kaslar ve vücut sistemlerinin yapı ve işlevlerini ayırt etme

ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

 

  Güzellik Hizmetleri Dalında;  

  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda hijyen kurallarına uyarak kozmetik ürünlerin tedarik ve uygulaması, cilt bakımı ile el bakımı,
  •  İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak temel makyaj uygulamaları, 
  •  Temel çizim ve renklendirme tekniklerini kullanarak mesleki resim uygulamaları yapma,
  •  İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak özel cilt bakımı tekniklerini uygulama, derma-roller ve lazer uygulamalarında sağlık personeline yardımcı olma, vücut bakımı ile ayak bakımı,
  •  İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak tekniğine uygun İleri makyaj ile epilasyon ve depilasyon uygulamaları,
  • Müşteri özelliklerini ve müşteri ile sağlıklı iletişim ilkelerini açıklama ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 EĞİTİM SÜRESİ 

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır. 

 

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

 

BAŞARILMASI ZORUNLU(*) MESLEK DERSLERİ TABLOSU

Dallar Sınıf Anadolu Meslek Anadolu Teknik
Güzellik Hizmetleri 9 Temel Bakım Atölyesi Temel Bakım Atölyesi
10 Cilt Bakım Uygulama Atölyesi Cilt Bakım Uygulama Atölyesi
11 Cilt Bakım Uygulama Atölyesi Cilt Baım Uygulama Atölyesi
12 İşletmelerde Mesleki Eğitim  


 

DERSLER

ORTAK DERSLER:

Ortak dersler; her öğrencinin ortaöğretim kurumunu bitirinceye kadar aldığı, asgari ortak bir genel kültür veren, toplum sorunlarına duyarlı olma, yurdun ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmayı amaçlayan ve öğrenciyi yükseköğretim programlarına hazırlayan derslerdir. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.07.2023 - Güncelleme: 20.07.2023 14:30 - Görüntülenme: 600
  Beğen | 1  kişi beğendi