T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KONAK - Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

 

Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır. 


 

ALANIN AMACI

Yiyecek-içecek hizmetleri alanı altında yer alan mutfak dalı ile aşçı, pastacılık dalı ile pastacı, servis dalı ile servis elemanı, bar dalı ile barmen-barmaid, hosteslik dalı host-hostes meslek elemanlarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

DAL PROGRAMLARI

  1. Aşçılık

  2. Pasta ve Tatlı Yapımı

  3. Servis

  4. Hosteslik

03-01-2018

GİRİŞ KOŞULLARI

1. Öğrencilerin sağlık durumu, yiyecek içecek hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

2. Okulda ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak mülakat yapılır ve başvuran öğrencilerin fiziki görünümü, mesleğe ilgi ve yatkınlığı, anlama-kavrama, ifade ve ikna becerisi, özel yetenekleri, kişisel özellikleri vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olduktan sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programları mevcuttur.

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

03-01-2018

İSTİHDAM ALANLARI

Yiyecek içecek hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,

2. Pastanelerde,

3. Kurum mutfaklarında,

4. Kafeterya, bar restoranlar ve otellerde.

5. Yemek fabrikalarında,catring şirketlerinde

6. Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,

7. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının yer hizmetleri ve uçaklarda vb.

yerlerde çalışabilirler.

 

Okulumuz, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki alan tanıtım videosunu izleyiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.01.2013 - Güncelleme: 03.06.2021 20:06 - Görüntülenme: 12532
  Beğen | 9  kişi beğendi