T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KONAK - Konak Cumhuriyet N.S. İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun kurucu ve yöneticisi Hasip Akıncı; 1308 yılında Bulgaristan’ın Vidin kasabasında doğdu. Vidin’de açılan el sanatları el sanatlarının bir kolu olan sepetçilik kursuna devam etti ve bu sanatın temel bilgilerini öğrendi. Balkan Savaşları başladığında Fransa’ya giderek Paris’te “Auguste Feron” sepetçilik fabrikasında çalışarak bu sanatın büyün inceliklerini öğrendi. İstanbul Müdafaai Milliye Cemiyeti, şehit çocukları, sokak çocukları ve kimsesi çocukların meslek edinmelerini sağlamak için Hasip Akıncı’ya kurs açma imkanı tanıdı. İzmir’e sepetçilik imalat ve eğitimi için çalışmaya geldi. 1923 yılında bir gün atlı tramvayla Göztepe’ye giderken tepede Rum ahalisi tarafından ilk mektep olarak kullanılan daha sonrada terk edilen çam kuleleri olan bir kilise gördü. Hasip Akıncı´da kilise eklentilerini inceledi ve bu binalarda bir mektep açabileceğine karar verdi. Okulun ilk öğrencileri hanımlarla her yaştaki erkeklerdi.

Burada kimsesiz, sakat çocuklara el sanatları mektebini açmak için Milli Emlak Müdürlüğüne başvurdu. Önceleri yetkililer bu binada mektep açılmaz diye karşı çıkmışlardır. İzmir valisi Kazım Dirik ve Hasip Akıncı’nın ısrar ve açıklamalarıyla bu mektebin açılışı gerçekleşmiştir. 1923 yılında kilise binası ve üç katlı iki tane binada kurs biçiminde Sepet Çiçek adı altında özel muhtelif mektep açılmıştır. Kadınların sistemli bir eğitime tabi tutulmaları gerektiğine inanan Hasip Akınca Bey Maarif Vekâletine bu konuda tekliflerde bulundu. Atatürk’ün direktifleri üzerine bakanlık Kız Enstitüsünü açma kararı aldı. Kültür Bakanlığı 1932 yılında okulu bütün mevcudiyeti ile üzerine alarak burada bir Kız Enstitüsü açtı.

Bu karar üzerine “SEPET-ÇİÇEKŞAPKA ORTA SANAT OKULU” olan adı “CUMHURİYET KIZ SANAT ENSTİTÜSÜ” haline getirildi. Öğrenim süresi beş yıla çıkarıldı. Yönetim yine Hasip Akıncı bey’e verildi. Göztepe semtinde Cumhuriyet Kız Sanat Enstitüsünde öğretim devam ederken yoğun talepler sonunda 1934 yılında Bit Pazarı Peştemalcılar başında bir banka binasında akşam okulu açıldı. 1935 yılında Gazi Bulvarı’nda Silahçızade Salim Bey Hanı’nda büyük hanımlar için ikinci akşam okulu açıldı. 01-12-1935 tarihinde Saman iskelesinde açılan sipariş atölyemiz İzmir kadınlarının moda ihtiyaçlarını temin eden yegâne yer olmuştur. Bu tarihe kadar İzmir’in iyi giyinen şık bayanlarından pek çokları kendi zevklerine uygun elbise ve şapkalarını ancak İstanbul’dan büyük fedakârlıklarla elde edebiliyorlardı. Hasip Akıncı 71.000 metrekarelik alanı hazine namına temcil ettirerek tapusunu aldı. Bir sene zarfında inşaata başlanamadığından belediye mevzuatına göre arsa geri alındı. Atatürk’ün emir ve müsadeleriyle yangın yerinde Kız Enstitüsüne ayrılan alanda yapılacak binanın bir yandanda bahçe ve ağaçlandırma çalışmaları sürüyordu.1939’dan 1942’ye kadar yardım çalışmalarında o devrin belediye reisi Dr.Behçet Uz’un katkıları büyüktür. Enstitüye dolayısıyla akşam okulu ve sipariş atölyelerinde rağbet artmıştı. Akşam öğrencilerinin sayısı 860’a yükselmişti. Birbirinden uzak yerlerde çalışmak çok zor olduğundan yeni binalara gereksinim duyuldu ve bu durum maarif vekâletliğine yansıtıldı. Okul ilgililerine yer ve bina araştırması yapılması önerildi. Yönetici Hasip Akıncı Bey Alsancak’ta yangın yerlerini dolaşarak en uygun yerin bugünkü binamızın yeri olduğunu saptadı. Namık Kemal Lisesi, Atatürk Lisesi ve yeni açılacak Kız Enstitüsü için belediyeden söz konusu yerlerin verilmesi için istekte bulunuldu. O zamanki belediye başkanı Dr.Behçet Uz özellikle Kız Enstitüsü konusuna ilgi duymaktaydı. Belediye meclisi arsanın metrekaresinin 25 kuruşa verilmesi önerisine karşı Dr.Behçet Uz bu alanların tamamının adı geçen okullara verilmesini sağladı.

Bu yıllarda Türkiye’nin mimari yapılanmasında çalışmak üzere Atatürk’ün Özel olarak getirdiği beş mimardan biri ve İstanbul’daki Pembe Köşk’ün mimarı da olan Alman Bruno Taut okulun mimari projesini çizmekte görevlendirilmiş ve binanın yapım çalışmalarını yürütmüştür.

Olgunlaşma Enstitüsü 2009/2010 eğitim öğretim yılında okulumuz bünyesinden ayrılmış, 2011 - 2012 Eğitim öğretim yılında Hayat Boyu Öğrenme genel müdürlüğüne bağlanmıştır.

Okulumuz, 2010/2011 eğitim öğretim yılına sadece Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Kız Teknik ve Meslek Lisesi olarak örgün eğitimde 1850, açık lisede 420, uygulama sınıfında 50 öğrencimiz ile eğitim öğretim devam etmektedir ve her yıl öğrenci sayısı artmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2012 - Güncelleme: 26.10.2023 19:00 - Görüntülenme: 4922
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
Tarihçe,